Besparen met W-Modbus

donderdag 13 juni 2024

Image title

W-Modbus is een op radio gebaseerde uitbreiding van de bewezen Modbus-standaard. Binnen het draadloze Modbus RTU-netwerk kunnen bedrade producten eenvoudig vervangen worden door draadloze apparaten. Het gestandaardiseerde Modbus-protocol blijft behouden en de signalen worden met een lage latentie verzonden.

W-Modbus maakt het eenvoudiger om intelligente gebouwautomatisering op te zetten dankzij betrouwbare en veilige draadloze communicatie. De nieuwe technologie scoort hoog op het vlak van kostenbesparing, verhoogde flexibiliteit en lagere installatie- en onderhoudskosten. Dankzij de mesh topologie kunnen tot 100 apparaten aan een W-Modbus gateway worden toegewezen.

Welke voordelen biedt W-Modbus?

  • Geen onhandig leggen van besturingskabels
  • Eenvoudig overbruggen van brandbeveiligingselementen, enz.
  • Tijd- en kostenbesparingen
  • Flexibele vervanging of uitbreiding
  • Eenvoudige integratie in een bestaand netwerk
  • Snelle en eenvoudige probleemoplossing
  • Draadloos bereik tot 500 m (50-70 m binnenshuis met scheidingswanden)
  • Individuele instellingen mogelijk voor elk apparaat
Image title

Wat is W-Modbus?Image title

W-Modbus is een op radio gebaseerde ontwikkeling van de bewezen Modbus-standaard voor de draadloze verbinding van Modbus-geschikte sensoren, controllers en apparaten. W-Modbus apparaten communiceren via een draadloze radioverbinding van LumenRadio - onafhankelijk van de interne Wi-Fi en zonder de bewezen protocolstandaarden te verlaten. Dankzij het betrouwbare en storingsbestendige draadloze netwerk kunnen hele gebouwen in een netwerk worden opgenomen en kunnen de meeste Modbus RTU-kabels worden vervangen.

Hoe wordt een W-Modbus netwerk opgebouwd?

Een W-Modbus netwerk bestaat uit een W-Modbus gateway die via een RS485 kabel verbonden is met de Modbus client en draadloos met maximaal 100 W-Modbus apparaten.
Dankzij de draadloze verbinding kunnen individuele elementen gemakkelijk vervangen, toegevoegd of verwijderd worden binnen enkele minuten. Dit maakt van Wireless Modbus een kosten- en tijdbesparend communicatieprotocol.

Kan ik een bestaand netwerk combineren met W-Modbus?

Overschakelen van bekabelde verbindingen naar draadloze communicatie biedt aanzienlijke voordelen. Het is mogelijk om bestaande netwerken te combineren met nieuwe draadloze netwerken - zonder de bestaande infrastructuur aan te tasten. Zelfs oudere bekabelde toestellen zoals sensoren kunnen in een draadloos netwImage titleerk geïntegreerd worden.

Het enige wat nodig is, is de installatie van een extra W-Modbus gateway die de bekabelde communicatie draadloos doorstuurt naar het draadloze netwerk. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden is de basisgateway geschikt voor het aansluiten van 1 Modbus-sensor en de Pro-gateway voor het aansluiten van maximaal 16 Modbus-sensoren.

Op deze manier kan snel en eenvoudig een nieuw toekomstbestendig netwerk worden opgezet, met meer flexibiliteit en aanzienlijke kostenbesparingen tijdens installatie en gebruik.
Fouten in het netwerk elimineren - kan dat?

Dankzij de draadloze verbindingen is foutopsporing uiterst eenvoudig. In plaats van te zoeken naar defecte kabels en apparaten in het systeem zoals voorheen, beperkt de storingsanalyse zich nu tot het controleren van de apparaten. Apparaatvarianten met een display zijn bijzonder gebruiksvriendelijk: in het geval van een storing (bijv. communicatie onderbroken) toont het display een diagnosebericht in platte tekst. Dit betekent dat de huidige status van het apparaat onmiddellijk kan worden achterhaald. Dit bespaart enorm veel tijd en geld.

Is de communicatie in het netwerk versleuteld?

Ja, alle communicatie in het W-Modbus netwerk is versleuteld met AES128.

Hoe worden W-Modbus apparaten van stroom voorzien?

Om een Wireless Modbus-apparaat in werking te stellen, sluit je het aan op de voeding van je bedrijf. Het is niet de bedoeling dat de apparaten op batterijen werken, aangezien ze op een betrouwbare en permanente manier van stroom moeten worden voorzien om een probleemloze werking te garanderen
Aan het laden
Aan het laden