Energie-efficiëntie van gebouwen: Europarlementariërs keuren plannen goed om de sector koolstofarm te maken

maandag 18 maart 2024

Het Europees Parlement heeft op dinsdag 12 maart een grote stap gezet richting een duurzamere toekomst met nieuwe plannen om de bouwsector te verduurzamen. Dit belooft een grote vooruitgang in de energie-efficiëntie van gebouwen in heel Europa.

De wetgeving focust op het verminderen van emissies, het verbeteren van energiebesparingen en de overstap naar schonere energiebronnen. Dit is cruciaal voor het behalen van de Europese klimaatdoelen en het bevorderen van een gezonder milieu voor iedereen.

Voor onze markt opent dit mogelijkheden tot innovatie en groei. Van het renoveren van bestaande gebouwen tot het integreren van geavanceerde systemen in nieuwe gebouwen.

Onderstaand vind je het vertaalde persbericht van het Europees Parlement. Het origineel kun je vinden via volgende link:

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240308IPR19003/energy-efficiency-of-buildings-meps-adopt-plans-to-decarbonise-the-sector


Op dinsdag hebben de leden van het Europees Parlement plannen goedgekeurd die al overeengekomen waren met de Raad om energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in de bouwsector te verminderen.

De voorgestelde herziening van de Richtlijn energieprestatie van gebouwen heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen (GHG) en het energieverbruik in de EU-bouwsector geleidelijk te verminderen en deze tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Ook streeft het ernaar om meer slecht presterende gebouwen te renoveren en de informatie-uitwisseling over energieprestaties te verbeteren.


Doelstellingen voor emissiereductie

Alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 2030 emissievrij zijn; nieuwe gebouwen die worden gebruikt of eigendom zijn van overheidsinstanties moeten vanaf 2028 emissievrij zijn. Bij het berekenen van de emissies zullen de lidstaten rekening houden met het broeikaseffect over de gehele levenscyclus van een gebouw, inclusief de productie en verwijdering van de bouwmaterialen die ervoor worden gebruikt.

Voor residentiële gebouwen moeten lidstaten maatregelen nemen om tegen 2030 een vermindering van het gemiddelde primaire energieverbruik van minimaal 16% te waarborgen en tegen 2035 van minimaal 20 tot 22%.

Volgens de nieuwe richtlijn moeten lidstaten de 16% slechtst presterende niet-residentiële gebouwen renoveren tegen 2030 en tegen 2033 de slechtst presterende 26% door minimumeisen voor energieprestaties.

Indien technisch en economisch haalbaar, moeten lidstaten progressief zonne-installaties implementeren in publieke en niet-residentiële gebouwen, afhankelijk van hun omvang, en in alle nieuwe residentiële gebouwen tegen 2030.


Uitfasering van fossiele brandstofketels

Lidstaten moeten uiteenzetten hoe zij maatregelen zullen nemen om verwarmingssystemen te decarboniseren, met het oog op het uitfaseren van fossiele brandstoffen in verwarming en koeling tegen 2040. Subsidies voor losstaande fossiele brandstofketels zullen vanaf 2025 verboden zijn. Financiële prikkels blijven mogelijk voor hybride verwarmingssystemen die een aanzienlijk aandeel hernieuwbare energie gebruiken, zoals combinaties van een ketel met een zonne-thermische installatie of een warmtepomp.


Vrijstellingen

Agrarische gebouwen en erfgoedgebouwen kunnen worden uitgesloten van de nieuwe regels, terwijl EU-landen kunnen besluiten ook gebouwen die beschermd zijn vanwege hun speciale architecturale of historische waarde, tijdelijke gebouwen en kerken en gebedshuizen uit te sluiten.


Citaat

Rapporteur voor de Richtlijn energieprestatie van gebouwen Ciarán Cuffe (Groenen/EFA, IE) zei: "De richtlijn toont duidelijk aan hoe klimaatbeleid echte en onmiddellijke voordelen kan hebben voor de minderbedeelden in onze samenleving. Deze wetgeving zal helpen bij het verlagen van energierekeningen en het aanpakken van de dieperliggende oorzaken van energiearmoede, terwijl het duizenden hoogwaardige, lokale banen oplevert in de hele EU. Met de aanpak van 36% van de CO2-uitstoot van Europa voegt het een absoluut essentiële pijler toe aan de Europese Green Deal. Het resultaat van vandaag toont aan dat het Parlement blijft streven naar een Green Deal die rechtvaardigheid en ambitie in gelijke mate nastreeft".


Volgende stappen

De richtlijn werd aangenomen met 370 stemmen voor, 199 stemmen tegen, en 46 onthoudingen. Het zal nu ook formeel moeten worden goedgekeurd door de Raad van Ministers om wet te worden.


Achtergrond

Volgens de Europese Commissie zijn gebouwen in de EU verantwoordelijk voor 40% van ons energieverbruik en 36% van de broeikasgasemissies. Op 15 december 2021 heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel aangenomen om de Richtlijn energieprestatie van gebouwen te herzien, als onderdeel van het zogenaamde 'Fit for 55'-pakket. Een nieuwe Europese klimaatwet (juli 2021) heeft zowel de doelstellingen voor 2030 als voor 2050 verankerd in bindend Europees recht.


Conferentie over de toekomst van Europa

De wetgeving inzake de energieprestatie van gebouwen is rechtstreeks in lijn met de doelstellingen en voorstellen van de Conferentie over de toekomst van Europa (CoFE), met als doel de energieonafhankelijkheid en duurzaamheid van de EU te bevorderen. Deze wetgevende initiatieven zijn verweven met CoFE-voorstellen zoals het versterken van de rol van gemeenten in stedelijke planning om blauw-groene infrastructuur te ondersteunen (Voorstel 2(3)), het verminderen van afhankelijkheid van olie- en gasimporten via energie-efficiëntieprojecten (Voorstel 3(3)), en actieve ondersteuning van energie-efficiëntieprojecten om meer autonomie te bereiken op het gebied van energieproductie en -levering (Voorstel 18(2)).

Aan het laden
Aan het laden