CO2 meten voor schone lucht

maandag 7 september 2020
Sinds kort (of nog steeds) zijn CO2-sensoren weer veel in het nieuws. Al jaren bestaat het 'frisse scholen-programma' van de overheid.* Hiermee kon een school subsidie, goedkope financiering en technische kennis ontvangen om scholen te 'verfrissen'.

CO2-opnemer met stoplicht
Eén van de onderdelen was een CO2-meting in het klaslokaal met indicatie van het CO2-gehalte. Vaak was dit met een stoplicht, soms met een display waarop de ppm-waarde te zien was. Het RVO houdt een grens van 1200ppm aan als te hoge CO2-concentratie.
Nu krijgen wij steeds meer de vraag naar CO2-sensoren, met of zonder stoplicht, voor in scholen, kantoren en andere binnenruimtes. Op basis van het CO2-gehalte kan kan geventileerd worden. Wanneer het CO2-gehalte stijgt kan de ventilatie aan of een raam of deur geopend worden. Naast de visuele indicatie kunnen de CO2-sensoren geleverd worden met een actieve uitgang zoals 0-10V, 4...20mA of Modbus waarmee deze aan het gebouwbeheersysteem gekoppeld kan worden. Dan kan de ventilatie aangestuurd worden, maar ook trending of alamering behoren tot de mogelijkheden.

CO2-sensoren zijn er in verschillende varianten. De ruimte-CO2-sensoren kunnen aan de wand gemonteerd worden in kantoorruimtes, klaslokalen, (woon)kamers, wachtruimtes en dergelijke. Wanneer er aan de wand geen opnemers geplaatst mogen of kunnen worden, kunt u eventueel een meting in het retourkanaal doen met een kanaal-CO2-sensor. Wanneer u de meting wilt doen in een productiehal of magazijn kunt u de opbouw-CO2-opnemers gebruiken.
Al deze sensoren zijn er ook gecombineerd met een opnemer voor temperatuur, relatieve vocht en/of luchtkwaliteit (VOC). Uiteraard zijn ze leverbaar met groot, verlicht display.

Producten: Bekijk assortiment

Kennis: Wat is CO2?

*Bron: Frisse scholen programma
Aan het laden
Aan het laden