Wat is fijnstof?

Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer kleine deeltjes in de lucht. Te grote hoeveelheden zijn niet goed voor de gezondheid. Een deel van het fijnstof, waarschijnlijk zo’n 20-25% wordt veroorzaakt door de natuur. Denk hierbij aan zeezout, opwaaiend stof en dergelijke. Het overgrote deel van het fijnstof wordt veroorzaakt door activiteiten van de mens zelf. Het ontstaat door het verkeer, bij verbranding, veehouderij, landbouw, printers en kopieerapparaten. Toch is niet alle fijnstof gevaarlijk, de grotere delen 5-10 μm ademen we alleen oppervlakkig in. Ook het zeezout zelf is op zich niet gevaarlijk. Het verkleven van andere stoffen aan het zeezout maakt dat het in de luchtwegen gevaar kan opleveren. De superkleine deeltjes, het zogenaamde ultrafijnstof is het meest kritisch en wordt daarom onderzocht en zoveel als mogelijk gemeten.

Fijnstof binnen

Binnen werkruimtes wordt het welbevinden steeds belangrijker en de luchtkwaliteit, waaronder het aandeel fijnstof maakt daar een steeds belangrijker deel van uit. Zowel nationaal als internationaal zijn er normen vastgelegd. De geldende grenswaarden voor fijnstof zijn na te lezen op de site van de RIVM*

Op dit moment geldt voor fijnstof (PM10):
  • Er is een grenswaarde voor het jaargemiddelde: 40 μg/m3 als jaargemiddelde mag niet worden overschreden.
  • Er is een grenswaarde voor het daggemiddelde: 50 μg/m3 als daggemiddelde mag op niet meer dan 35 dagen per jaar worden overschreden.

Voor de fijnere deeltjes (PM2,5):
  • Vanaf 2020 geldt er een indicatieve grenswaarde van 20 μg/m3.

Fijnstof meten

De Amerikaanse Environmental Protection Agency heeft de waarden zoals die in de VS gelden in een tabel gezet (onderzijde pagina), dit geeft met kleuren een goede indicatie van wat gezond en gevaarlijk is. De gezondheidseffecten van fijnstof zijn nadelig voor de mens, vooral de hoge pieken kunnen leiden tot luchtwegproblemen. Gelukkig neemt het aandeel fijnstof in Nederland door alle maatregelen die genomen zijn steeds verder af. Het blijft echter zaak er op te blijven letten en het monitoren van fijnstof wordt steeds meer als noodzakelijk gezien. Hierom is het toepassen van gecombineerde luchtkwaliteitsensoren dan ook zeer aan te bevelen. Met dit type sensor wordt het mogelijk aan de eisen van Well-certificering te voldoen qua meten van de luchtkwaliteit. Gemeten worden de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, VOC en fijnstof (PM). Meer weten over onze fijnstof- en luchtkwaliteitssensoren? Klik dan hieronder.
Lees meer over onze fijnstofsensoren
Bent u geïnteresseerd in de actuele gegevens over de luchtkwaliteit, kijk dan op de overzichtskaart van het RIVM. Hieronder vindt u de tabel met waarden zoals die in de VS gelden. 
Grenswaarden fijnstof

*Bron: RIVM
Aan het laden
Aan het laden